poniedziałek, 25 marca 2013

Sałatka śledziowa (po cygańsku)

Sałatka ta nadaje się i na Wielkanoc i na Boże Narodzenie, ale dla mnie jest tak dobra, że właściwie robię ją przez cały rok, w zależności oczywiście od moich zachciewajek. Potrzebne będą:

* śledzie matiasy
* cebula
* 5-6 małych ogórków konserwowych
* natka pietruszki
* łyżeczka oliwy z oliwek
* musztarda
* keczup
* ząbek czosnku
* troszkę cukru

Cebulkę kroimy w piórka (czasami jak mam bardzo ostrą cebulę kroję w drobną kosteczkę), ogórki w małe paseczki, wszystko trzeba dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na noc. Proporcje składników zależą tak naprawdę od indywidualnego smaku. Ale wierzcie mi, to jest na prawdę dobre :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz